Vegyszermentes kert

Kádár Lili Anna vagyok, Kisberényben a Kisberényi Termék Szociális Szövetkezet tagjaként és egyéni vállalkozóként szabadföldi és kisebb mértékben fóliás, elsősorban idény jellegű, friss zöldségfélék termesztésével foglalkozom.

A termesztés során fontos a vegyszermentesség, a jó beltartalmi érték, hogy a megtermelt áru egészséges és finom táplálék legyen. Törekszem arra, hogy az 1,2 terület adta lehetőségeket számba véve, azokat legjobb tudásom szerint használva, javítva, a lehető legjobb minőségű zöldséget termeljem meg. Nem leigázni szeretném a természetet, hanem együttműködni vele, minél jobban megismerni a működését. Ezért a növényvédelemben is igyekszem a természetes folyamatokra építeni, hangsúlyt fektetni a megelőzésre, melyben egyaránt fontos az egészséges talaj, a talajélet fenntartása, gyarapítása, az erős növényállomány, vetésforgó, növényi levek, kivonatok használata, a természetben meglévő hasznos szervezetek becsalogatása, tehát a kártevők, kórokozók életterének csökkentése. Betegség, kártevőinvázió esetén törekszem szintén a természetes és biotermesztésben használatos megoldásokra, (például háló, csapda, réz, kén és baktérium alapú készítmények).

A Kisberényi Termék Szociális Szövetkezetet jó lehetőségnek látom arra, hogy a faluban, térségben élők, gazdálkodók, kistermelők közt együttműködés jöhessen létre, mely mindenki számára segítség lehet mind a termelés felosztásában, a feldolgozási lehetőségek bővítésében, a tapasztalatcserében és az értékesítésben az eladónak és a vevőnek egyaránt. A termelőnek stabil értékesítési csatorna, a vásárlónak pedig megbízható, jó minőségű, egyre bővülő kínálatot jelent.