Jóga

Pöttendi Zsuzsa vagyok. 2006 óta oktatom a jóga elméleti és gyakorlati rendszerét. Az első jógafoglalkozáson az irodai ülő életmód hatásai miatt vettem részt, majd az életem részévé vált a jóga. Eredeti végzettségemet tekintve pedagógus vagyok, szívesen adom át tapasztalataimat, tudásomat a jóga iránt érdeklődőknek. Szeretettel várok minden kezdő és haladó jóga gyakorlót a foglalkozásokon!

Egészségünk fő feltétele, hogy öntudatunkat fokozatosan tágítva testünk minden részébe bevezessük. Így a rend felborulását megakadályozzuk, a betegséget megelőzzük, ha pedig már bekövetkezett volna, a rendet tudatosan ismét helyreállítjuk. Erre tanít meg bennünket az a tudomány és művészet, melynek neve: hatha jóga. Selvarajan Yesudian

Jóga órarend

kedd:         18.00-19.30-ig   Fonyód, Ált. Iskola
szerda:      18.00-19.30-ig   Buzsák, Faluház
csütörtök: 18.30-20.00-ig   Lengyeltóti, Sportcsarnok
péntek:      18.00-19.30-ig   Somogyvár, Faluház

Érdeklődni a : 20/385-1890 számon vagy a zsuzsa.pottendi@gmail.com címen lehet!

Jógagyakorlatok

A jóga gyakorlatai megmozgatják, és kiegyensúlyozott működésre ösztönzik a test izmait, ízületeit, a csontrendszert, a belső szerveket, az érrendszert. A merev izomzat a jóga hatására fokozatosan lazul, rugalmasabbá válik. Az ászanák a fizikai test kiegyensúlyozásának legfőbb eszközei, melyek alkalmazhatók a feszültség oldására, a hajlékonyság javítására, az energiaáramlás maximalizálására. A jóga gyakorlásával belső harmóniát, egyensúlyt alakíthatunk ki magunkban. A modern élet tele van stresszel. Ha nem találunk módot a feszültség levezetésére, akkor ez a gond belül marad és betegségekhez vezet. Rohanó életünkben nem szánunk elég időt ellazulásra. Ebben segítenek a relaxációs és meditációs gyakorlatok. A jóga az egyik legjobb orvosság az öregedési folyamatok ellen, a jóga testtartások egészségesebbé és élettelibbé varázsolnak. A rendszeres gyakorlás által irányítást nyerünk a test felett, észrevesszük a légzés és az elme finomabb funkcióit. Befelé tudunk fordulni, ezáltal megismerjük önmagunkat. A jóga segít abban, hogy az összes testi funkció hatékonyabban működjön, az elme nyugodt legyen, és az érzelmek lecsillapodjanak. Bármikor életünk részévé tehetjük, hiszen mozdulatai az adott test állapotához igazodnak, nem kívánnak többet, mint amennyire nyúlik, vagy éppen nem nyúlik az izom. Az elfáradt, merev ízületeken azonban csodát tehet, hiszen apró, kis lazító mozdulataival lassan visszaengedi az életerőt a mozgó testrészek közé. A jóga mindenki számára elérhető, kortól, nemtől függetlenül.

Életegyensúly Alapítvány

Pécsi jógaközpont honlapja külső

A jóga a Himalája-beli bölcsek több ezer éves tanításának gyümölcse. A helyes életmód és az önmegvalósítás tudománya.

Többfajta irányzata létezik, például a hatha jóga az a jóga módszer, mely a testhelyzetekkel foglalkozik. Elsődleges célja az egészség helyre állítása és fenntartása. A karma jóga az önzetlen cselekedet jógája, a djána jóga a tudás, a bölcsesség jógája, a rádzsa jóga a királyi út, a test és elme uralmának tudománya. A jóga rendszerei csak kiindulási pontjukban különböznek egymástól, de a célja valamennyinek ugyanaz: a tökéletes önismeret, mely csak önfegyelemmel, tudatos, egyéni megtapasztaláson keresztül érhető el.

A jóga a test, az elme, az érzelmek egyensúlyba hozását jelenti. Egyensúly kell a testtartásban, a légzésben, a táplálkozásban, a gondolkozásban, az emberi kapcsolatokban, a munka és pihenés arányában is. Ha ezek az egyensúlyok elvesznek, akkor az életünk nehezített pályán folyik. A jóga segít abban, hogy ezt az egyensúly fenn tudjuk tartani a hétköznapjainkban, az egész életünkben.

Az ősi indiai tudomány azt mondja: ahol a harmónia, ott az egészség, ahol a diszharmónia, ott a betegség.