Tojás szabadtartású tyúkoktól

Bartis Borbála vagyok, szakfordító, őstermelő és nőijóga-oktató. 2014 ősze óta vagyok a kisberényi közösség tagja, és 2016 ősze óta tartok tyúkokat.
Teljesen zöldfülűként kezdtem, nagyvárosi lányként éltem korábban Pécsett, illetve Budapesten: semmilyen tapasztalattal nem rendelkeztem baromfitartás területén. Azért döntöttem el, hogy tyúkokat fogok tartani, hogy tojást termeljek a közösség és tudatos vásárlók számára, valamint, hogy az állatokkal való foglalatoskodás révén minél közelebbi viszonyba kerüljek a természettel, a valósággal, és a tapasztaltak által további önismeretre tegyek szert és fejleszthessem magam.
Nem is sejtettem, hogy mennyire fogom élvezni a tyúktartást: szeretek időzni a megfigyelésükkel, sokat olvasok könyveket, blogokat, hogy még inkább megértsem viselkedésüket és igényeiket.

Egyértelmű volt számomra, hogy nagy területen, szabadtartásban, antibiotikumoktól és hormontartalmú tápoktól mentesen fogom nevelni őket, mert szeretném, ha a lehető legjobb körülmények között élnének, saját igényeiknek megfelelően- kapirgálva, mozogva, a napfényt élvezve-, hogy így a tojás, amit közreadok vagy eladok, tápláló, értékes legyen: az ember épülését szolgálja, ne pedig a leépülését. Az már csak járulékos öröm, hogy aki megkóstolja, azt mondja, hogy érezhető a különbség, sokkal finomabb az íze és nincs az a kellemetlen szaga, mint ami az ipari méretekben termelt tojásoknál sokszor tapasztalható.

Tyúkjaim reggeltől estig a szabad ég alatt kapirgálnak, emellett kizárólag magvas takarmányt (kukorica, tritikálé, napraforgómag, zöldborsó, dió), vegyszermentes gazdaságunkból kikerülő zöldségeket és a közösség egyik tagjának teheneitől származó savót fogyasztják; kakasaim udvarolnak nekik, így kiegyensúlyozottak, szelídek és egészségesek- ha mégis valami bajuk lenne (megesik, hogy köhögnek), gyógyteákat főzök nekik a kertemben szedett vagy a környéken beszerzett vegyszermentes gyógynövényekből (pl. kakukkfű, lándzsás útifű, vöröshagyma), illetve egyebütt vásárolt, természetes gyógynövény-kivonatokkal segítem erősödésüket, hogy legyőzzék a betegséget.

Terveim között szerepel, hogy még több gyümölcsfát ültetek a területen, ahol tartom őket, hogy a fák körül összeszedjék a kártevőket, azok pedig árnyékot és táplálékot nyújtsanak majd nekik.