Szabadtartású mangalicák

Kedves Látogató!

Balogh Attila vagyok, közösségünk disznó ágazatának vezetője.

Közel hat éve foglalkozom sertéstenyésztéssel. Ebből két évig hobbiból, majd 2014-től őstermelőként, hivatalos formában mangalica fajtával. Mostanra, a kereslethez igazítva, szakítottam a tisztavérű mangalica sertés tenyésztésével és átálltam a mangalica x pindur (pietrain x duroc) F1-es kevert vérvonalú állatok tenyésztésére.

Az állatokért felelősséggel tartozunk, ezért minden körülmények között ők az elsők. A nehézségek között lehet megtalálni a szépségét is az egésznek. A jó gondviselést meghálálják. Kellemes perceket okoznak a kajlaságukkal, a malacok a jópofa játékaikkal. Örömmel tölt el, ahogy látom fejlődni őket. Az ember szembesül a gondoskodás örömével. És ez ösztönöz arra, hogy minél jobb körülményeket biztosítsak életükben.

Gazdaságunk törekszik a természetes, harmonikus tartás minél magasabb szintű megvalósítására. Ezért a disznókat szabadtartásban tartjuk. Túrnak, rohangálnak, legelnek kedvükre, állandó dagonyát biztosítunk nekik. Ez utóbbi több szempontból is igen fontos. Egyrészt az élősködők ellen jó védelem a testüket befedő sárréteg, másrészt pedig a testhőmérsékletük szabályozásában játszik fontos szerepet, ugyanis a sertések nem tudnak izzadni. Szezonálisan gyümölcs és zöldség is jut nekik. Pillanatnyilag ezekkel a dolgokkal a lehető legjobb életkörülmények közt nőnek fel.

A szabadtartás előnyei közé tartozik, hogy az állatoknak a lehető legtermészetesebb, lelkileg és élettanilag harmonikus életük van, úgy, hogy közben nem kell a ridegtartás hátrányaival küzdeniük. Ilyen pl.: többlet gabona, fedél a fejük fölé, szélfogó hely, fagymentes önitató, amely télen-nyáron mindig friss, tiszta ivóvizet biztosít nekik akkor, amikor csak megkívánják. Ebből adódóan az ember számára is magasabb szintű és csúcsminőségű táplálék jön létre. Csak szabad- és ridegtartásban lesz a hús rost tartalma magas, a vadéhoz hasonló és az ember számára jobban emészthető, valamint a hús tömör és nem vizes. Így a sütéskor, főzéskor minimálisan veszít a tömegéből. Az „ipari” tartásból, feldolgozásból származó húsok akár 40%-ot is veszíthetnek a súlyukból mire a tányérba kerülnek. A mi hízóinknál ez a veszteség kb. 10% csupán. A minőség szabadtartásban, jórészt a sokféle növény és növényi rost elfogyasztásából adódik, mely vitaminban és ásványi anyagban gazdag. Nem csak azért mert mangalica x  pindur keresztezésből áll az állomány. A kísérletek nem igazoltak jelentős hús minőség különbséget a fajták között azonos takarmányozás mellet. A hús-zsír arányt természetesen befolyásolja a fajta választás. A tartás viszont már jelentős minőségkülönbséget hoz. A természetes, szabad- és ridegtartásban viszont a mangalica és keveréke jól tartható, illetve jól fejlődik.

A mangalica x pindur keverék előnyei ugyanazok, mint a mangalicáé csak az állat általában kevésbé zsíros, nagyobb testsúlyt tud elérni és jobb a növekedési erélye.

Az a hiedelem hogy a mangalica zsír koleszterintartalma kisebb más fajtákhoz képest nem igaz, de nem is nagyobb. A keringési betegségek kialakulását csökkenti, mert magas húsában, zsírjában a telítetlen zsírok és zsírsavak mennyisége. Alapvető fontosságú, hogy omega-3 zsírsavakat és antioxidánsokat az ember számára megfelelő arányban tartalmaz, mely a daganatos sejtek kialakulását gátolja. Más fajtákhoz képest magasabb Micro elem és ásványi anyag tartalom jellemzi. A természetes tartásnak és a természetes feldolgozásnak köszönhetően, a termékeink nem rákkeltők. Csak tiszta gabonanövényeket kapnak a legeltetés mellé. A feldolgozás során pedig nem használunk ipari pácokat és fűszerkeverékeket, sem különböző gyors érlelő anyagokat, technológiákat.

Más fajtákhoz képest az íz élmény a tesztek alapján intenzívebb, zamatosabb ezért kedveltebb, melyet a húsban nagyobb arányban jelenlévő zsírszövet okoz. A zsír az, mely az ízekért felelős anyagokat tárolja, intenzívebb kialakulásukat segíti. Valamint a tesztek azt mutatták, hogy a mangalica és mangalica x duroc fajtáknál a nemkívánatos mellékízek kialakulási aránya a legkisebb.

Folytatás következik…